Domov Kako shujšati Hujšanje – 13 majhnih trikov, ki delujejo

Hujšanje – 13 majhnih trikov, ki delujejo

13_trikov_ki_delujejo

1. Izogibajte se dietam

Ne nasedajte dietam in drugim čudežnim zdravilom (tablete za hujšanje, kreme za zožanje obsega), ki prinašajo hitre in učinkovite rezultate. Pravilna prehrana, telesna aktivnost in disciplina so glavni sovražniki prevelike telesne teže, vse ostalo pa je le način za ožanje vaše denarnice in ne obsega trebuha, stegen in še česa.

2. Prelisičite svoje telo

Ker se telo sčasoma navadi na zmanjšan vnos kalorij, sproži zaščitne mehanizme in si poskuša ustvariti zalogo za hude čase, kar se odraža v počasnejšem izgubljanju telesne teže, zato na vsake toliko časa prelisičite telo tako, da npr. vsak tretji dan zaužijete 1700 kalorij namesto 1500.

3. Stradanje ne pride v poštev

Nikoli in nikdar ne odidite v trgovino s praznim želodcem ali v prostor, kjer so na dosegu roke sladkarije ali druga redilna hrana. S praznim želodcem boste težko ostali disciplinirani.

4. Majhni krožniki za velik učinek

Ko ste zelo lačni popijte kozarec vode, ali še bolje  – zeleni čaj,  in šele čez 15 minut posezite po hrani, pri čemer uporabljajte manjše krožnike, ki vas optično bolj nasitijo, kot pa na pol prazen velik krožnik.

5. Z naravno svetlobo nad odvečne kilograme

Preživite čim več časa na naravni svetlobi, ki pozitivno vpliva na organizem in pomaga pri hitrejšem razgrajevanju maščob.

6. Ustrezna sobna temperatura

Pred spanjem sobo dodobra prezračite in nekoliko znižajte sobno temperaturo. Za vsako stopinjo manj telo porabi dodatnih 50 kcal (kar pa seveda ne pomeni, da boste, če boste spali pri sobni temperaturi 15 stopinj, drugo jutro 5 kg lažji). Idealna temperatura prostora je 20 stopinj.

7. Jejte počasi

Za obed si vzemite tudi dovolj časa, sicer se hitro prenajeste. Telo namreč potrebuje približno 20 minut, da zazna, da ste siti, hkrati pa s hitrim prehranjevanjem v telo vnesete velike količine zraka, ki povzročijo napihnjen trebuh in vetrove.

8. Spanec – učinkovito orožje

Zagotovite si dovolj kakovostnega spanca. Znano je namreč, da pretežki ljudje tudi premalo spijo.

9. Izogibajte se stresu

Da, tudi tako se redite.

10. Spremenite način razmišljanja

Nenehno štetje kalorij, odrekanje, preizkušanje diet in podobno, vas ne bodo pripeljali do želenih rezultatov, predvsem pa ne boste zadovoljne same s seboj. Potrebno je spremeniti način življenja in razmišljanja. Namesto moram, vsako obveznost začnite z želim. Verjemite, deluje.

11. Majhni prekrški so dovoljeni

Kdaj pa kdaj si lahko brez obsojanja privoščite tudi košček čokolade ali hrustljav krompirček – dokler le ostane pri majhnih količinah.

12. Jeste lahko tudi po 19h

Čeprav se je v vaše misli dodobra zasidrala misel, da je v želji po izgubljanju kilogramov prehranjevanje po 19h strogo prepovedano, to drži le, če se v posteljo odpravite ob 22h. Edino pravilo, ki prinaša rezultate je, da smete zadnji obrok zaužiti najkasneje 3 ure pred spanjem.

13. »Ne vsebuje sladkorja.«

Ne nasedajte prodajnim trikom različnih proizvajalcev, ki obljubljajo, da izdelki ne vsebujejo sladkorja ali maščob. Običajno jih nadomeščajo s snovmi, ki so za vaše telo še bolj nezaželeni. Naravna voda, nesladkani čaj, sadje in zelenjava – to je edino, kar prinaša želene rezultate.

P. Ž.