Domov Vadba Male skrivnosti velikih tekačev

Male skrivnosti velikih tekačev

male skrivnosti velikih tekacev

Tek postaja vse bolj priljubljena športna aktivnost pri nas. O priljubljenosti teka pričajo tudi vse številčnejše izdaje knjig o teku in pripravah na razne tekaške preizkušnje. Vsak resen tekač vam bo gotovo vedel povedati, da pretečeni kilometri terjajo ogromno treninga, discipline, odpovedovanja, priprav in trdega dela. To ni nikakršna skrivnost in je realnost, ki je ni mogoče zaobiti. Vendarle pa obstajajo določeni triki, s katerimi je doseganje osebnih tekaških ciljev ali premagovanje več-kilometrskih razdalj nekoliko lažje!

Tek ni kampanjska panoga

Tek je športna disciplina, kjer ni prostora za kampanjski odnos – čez noč ni mogoče doseči zadostne vzdržljivosti, volje, motivacije in imeti dovolj kondicije, da bi na primer lahko pretekli maraton. Če se priprave na maraton začnejo le nekaj tednov, preden ga nameravate preteči, potem je velika verjetnost, da ga ne boste zmogli ali pa bo celotna izkušnja zelo boleča in psihično naporna. Priprave in treningi naj bi potekali vsaj nekaj mesecev preden se lotite daljših dolžin. Pri teku se pozna ves trud, ki ste ga vložili v priprave – šteje prav vsak kilometer in vsak korak, ki ste ga naredili. Resni tekači se na daljše preizkušnje pripravljajo več mesecev, pri tem pa vadijo vaje za vzdržljivost, opravljajo treninge hitrosti, tečejo v klanec, itd. Pri pripravah na maraton je zato na primer bistvenega pomena, da se obseg vadbe začne proti datumu maratona zmanjševati, seveda ob predpogoju, da ste z vadbo začeli dovolj zgodaj. Samo na tak način boste na maraton optimalno pripravljeni, vaše mišice pa dovolj spočite in prožne za preizkušnjo.

Tek kot meditacija

Mnogi tekači vam bodo znali povedati, da je tek lahko izvrstna meditacija, če se zadeve lotite na prav način. Tek je lahko dobro pomagalo zoper stres, saj se med tekom lahko povsem sprostite in živite v danem trenutku, brez obremenjevanja z vsakodnevnimi skrbi, časovnimi termini in problemi. Če tek dojemamo kot meditacijo in sprostitev oziroma kot ventil za naš stres, potem bomo po službi z veseljem obuli tekaške copate in šli v naravo teč. Med tekom tako lahko naredimo veliko pozitivnega tako za zdravje našega telesa kakor za dobro počutje.

Tek v skupini : tek individualno

Nekateri raje tečejo sami, spet druge bolj motivira skupina. Tek v skupini se priporoča kot del priprav na daljše teke, saj takšne skupinske priprave običajno vodijo usposobljeni strokovnjaki, ki vedo, na kak način lahko svoje telo optimalno pripravimo pred veliko preizkušnjo. Če se torej želite pripraviti na maraton, je smiselno obiskati katero izmed organiziranih skupinskih vadb in tako svojo samostojno vadbo dopolniti s sistematično vadbo v skupini. Samostojen tek pa je odličen za zdravje in ga je moč izvajati kadar koli imate čas in voljo. Toda ne pozabite – za individualni tek ni nikoli preveč mrzlo, deževno, sončno itd. Zanj si je potrebno vzeti čas in imeti dovolj volje, da tečemo redno.

Ohranite zdravo mero

Nikoli ne smemo pozabiti ohraniti zdrave mere in trenirati po pameti. Vsakršno pretiravanje lahko vodi v resne zdravstvene težave ali športne poškodbe. Pri teku so poškodbe tudi sicer del tega športa, zato se vam manjše neprijetnosti lahko pripetijo tudi, če ste vse naredili prav (žulji, odrgnine ipd.). Zato je toliko bolj pomembno, da sami z napačnim načinom teka in pretiravanjem ne povzročate dodatnih bolečin in poškodb. Pri izbiranju poti in dolžine tekaške preizkušnje je bistvenega pomena, da ne precenite svojih zmogljivosti. V nasprotnem primeru vas to lahko stane kakšne resne poškodbe ali vam vsaj zniža moralo, če preizkušnje ne boste opravili uspešno in kakor ste si zamislili.

Tek kot način življenja

Tek je najbolje razumeti kot kamenček v mozaiku, ki mu rečemo življenje. Če tek dojemamo tako, potem nam ne bo problem obuti tekaških čevljev in vzeti pot pod noge. Za redne tekače se običajno šteje tiste, ki tečejo vsaj 10 mesecev na leto in sicer 2-3 krat tedensko. Ne glede na to, ali ste eden tistih tekačev, ki tečejo zaradi lastnega užitka, ali pa tečete s ciljem preteči zahtevne maratone, je najbolj pomembno, da v teku še vedno uživate. Če tek razumete kot del življenja, potem je vsak korak in vsak pretečen kilometer nagrada za vložen trud. Če pa vas nasprotno trening teka obremenjuje in vam je težko zbrati voljo, da se odpravite teči, potem je nemara za vas bolje poiskati drug način telesne aktivnosti, pri kateri bo uživalo tako telo kakor psiha.