Domov Prehrana Preženite lakoto!

Preženite lakoto!

prezenitelakoto

Za številne ljudi bi bilo obvladovanje telesne teže enostavno, če bi le znali ukrotiti lakoto. Lakota je naraven telesni znak, ki nas opozori, če našemu organizmu primanjkuje energije za normalno delovanje. Če se borimo proti odvečnim kilogramov pa se zna zgoditi, da postane naš največji sovražnik. Le kdo izmed nas še ni doživel napada lakote, ko bi se najraje lotili vsega kar vidimo? To se še posebej rado dogodi med hujšanjem, ko v telo vnašamo manj hrane kot običajno. V nadaljevanju članka vam predstavljamo nekaj trikov, s pomočjo katerih boste enkrat za vselej obvladali lakoto ter brez stradanja izgubili odvečne kilograme.

Uživajte hrano bogato z vlakninami

Hrana, ki vsebuje več vlaknin se v telesu presnavlja več časa in zato ste po obroku, bogatem z vlakninami tudi več časa siti. Omembe vredno je tudi dejstvo, da živila z veliko vsebnostjo vlaknin vsebujejo manj kalorij. To pomeni da jih lahko pojeste več, ne da bi ob tem omejili napredek pri hujšanju. Poskušajte torej povečati vnos sadja, zelenjave, stročnic, polnozrnatih izdelkov, rjavega riža ter oreščkov ter brez občutka lakote izgubljati kilograme.

Nasitite se z beljakovinami

Zamenjajte čokolado s piščančjimi prsi! Mogoče se ta nasvet zdi nenavaden, vendar raziskave pravijo, da beljakovine bolje potešijo lakoto kot katerokoli drugo hranilo. Raje kot po proteinskih napitkih posegajte po zdravih in naravnih živilih kot so jajca, pusto meso, manj mastna skuta,…

Osredotočite se na hranjenje

Če boste med hranjenjem počeli tudi druge stvari, na primer brali, gledali televizijo ter brskali po internetu, se boste težje zavedali dejstva, da ste že siti. Raziskave kažejo, da ljudje, ki jedo in hkrati počnejo še kaj drugega, zaužijejo tudi do dvakrat več kalorij. Zato si privoščite užitek ob hrani ter zgolj in samo jejte!

Jejte več manjših obrokov

Če hujšate, morate vedeti, da preskakovanje obrokov ne bo prineslo dolgotrajnih rezultatov. Če boste zaužili 5 do 6 manjših obrokov, bo raven sladkorja v krvi čez dan bolj ali manj konstantna, to pa bo preprečilo napade lakote. Poleg tega bo vaš metabolizem konstantno aktiviran, kar pomeni, da boste porabili več kalorij, čeprav ste zaužili enako količino hrane, kot bi jo sicer zgolj v 3 obrokih. Čeprav boste pogosteje jedli, boste porabili več kalorij! Seveda pa morate poskrbeti, da obroki ne bodo preveliki.

Več pijte

Včasih si lahko mislite da ste lačni, vendar ste v resnici samo žejni. Zatorej naslednjič ko boste začutili kruljenje v želodcu, najprej spijte kozarec vode. Če boste po 15 minutah še vedno lačni, posezite po lahkem in zdravem prigrizku.

Zajtrkujte

Poskrbite, da boste svojemu telesu dovedli energijo že zjutraj. Tako boste imeli moč za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, poleg tega pa se boste izognili morebitnim napadom lakote čez dan. Primer idealnega zajtrka so polnozrnati kosmiči s posnetim mlekom, ter kozarec sveže iztisnjenega pomarančnega soka.

Bodite telesno aktivni

Ni se treba vsak dan potiti na fitnes napravah, že krajši vsakodnevni sprehod na svežem zraku bo od vas odgnal lakoto ter misli na hrano. Telo po telesni aktivnosti začne proizvajati adiponektin ter leptin. To sta molekuli, ki zavirata ješčnost in sta poznani tudi pod imenom sitostna peptida. Če hujšate, je rekreacija sploh zelo dobrodošla!

Naspite se

Presodite, koliko spanja potrebuje vaše telo. Če se zbujate nespočiti in trudni, vam ga po vsej verjetnosti primanjkuje. Znanstveniki so pa že z več raziskavami dokazali, da imajo ljudje, ki premalo spijo, povečan apetit ter tako čez dan zaužijejo več sladke, mastne in slane hrane.

Pred kosilom pojejte solato ali juho

Če pred kosilom pojeste lahko predjed, kot sta na primer solata ali zelenjavna juha, vas  bo to nasitilo še preden se lotite glavne jedi. Tako se boste izognili prenajedanju ter pojedli točno toliko hrane, kot jo vaše telo potrebuje. Poleg tega boste ostali siti več časa.

Prelisičite lakoto z žvečilnim gumijem

Če vam v želodčku kruli, do kosila pa manjka le še pol ure, se zamotite z žvečilnim gumijem brez sladkorja. Priporočamo da jih imate vedno na zalogi. Mogoče je res, da vas ne bodo nasitili, zagotovo boste pa ob njih vsaj za krajši čas pozabili na lakoto.

N. Š.