Domov Diete Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta

atkinsonovadieta

Naš čas bi lahko označili kar za čas diet. Na vsakem koraku se srečujemo z različnimi dietami, ki zagotavljajo izgubo telesne teže in dobro počutje. Vse diete tako obljubljajo kar najboljše rezultate v najkrajšem možnem času. Toda dejstvo ostaja – nič se ne postori samo od sebe in tudi dieta brez truda še ni bila odkrita. To velja tudi za Atkinsonovo dieto.

Atkinsonova dieta je bila odkrita v 70-ih letih prejšnjega stoletja in je svoje ime dobila po zdravniku Robertu C.Atkinsu, ki jo je razvil. Zdravnik Atkins je dieto oblikoval na osnovi načela, v katerega je verjel, in sicer, da pridobivanje kilogramov ni odvisno od količine maščob, ki jih zaužijemo, temveč v prvi vrsti od samega načina, kako se presnavljajo ogljikovi hidrati. Tako tudi sama dieta temelji na čim manjšem vnosu ogljikovih hidratov, kar telo na nek način prisili, da energijo črpa in izčrpa iz zalog maščob, ki se drugače nabirajo v telesu. Tudi Atkinsonova dieta pa zahteva veliko truda in samokontrole, saj pomeni, da se bomo morali marsikateremu prigrizku odreči za vselej.

Pri Atkinsonovi dieti je priporočljivo, da še naprej uživate meso, ribe in jajca, omejiti pa morate količine zaužitega sira, olja in maščob ter zelenjave. Popolnoma so prepovedane sladkarije, sladkor, mleko, izdelki iz moke in alkoholne pijače. Posebnost takšne diete pa je, da ni omejen vnos beljakovin v naše telo.

Obstajajo štiri stopnje Atkinsonove diete. Te stopnje je potrebno tudi temeljito upoštevati, če želimo v zastavljenem času doseči želene cilje. Na prvi stopnji je cilj omejitev vnosa ogljikovih hidratov na 20 g dnevno. Na ta način se spremni presnova, ki odločilno vpliva na izgubo odvečnih kilogramov. Obdobje prve stopnje Atkinsonove diete traja 14 dni. Na drugi stopnji gre za obdobje zares intenzivnega hujšanja. Na tej stopnji začne telo izkoriščati odvečne telesne maščobe, da si na ta način zagotovi zadosten vir energije. Na tej stopnji je dovoljen dnevni vnos ogljikovih hidratov od 15 do 40 gramov in je nekoliko višji kakor na prvi stopnji. Tretja stopnja te diete pomeni postopno uvajanje ogljikovih hidratov, pri čemer je dovoljen vnos 60 g na dan. Četrta stopnja pomeni na nek način velik uspeh, saj je pot do te zadnje stopnje za večino, ki preizkusijo to dieto, precej naporna. Ko torej dosežete to stopnjo, ste že dosegli želeno telesno težo, ki pa jo morate tudi ohranjati, če nočete, da gre ves trud v nič. Tako se dieta tu ne konča, ampak je potrebno še naprej veliko skrb namenjati temu, kaj in koliko jeste. Tako so prve tri stopnje nekako izobraževanje koliko in kaj jesti, četrta stopnja pa je trajnostna in temelji na znanju in izkušnjah, pridobljenih na prvih treh stopnjah.

Kot vsaka dieta ima tudi Atkinsonova tako privržence kakor nasprotnike. Prvi jo zagovarjajo na podlagi tega, da je hitra, učinkovita in ne vzbuja občutka lakote, ki je pogosto najtežji preizkus pri mnogih drugih dietah. Nasprotniki te diete pa so mnenja, da je dieta precej ozko omejena, saj je namenjena le mesojedcem, ni pa prilagojena vegetarijancem ali vegancem . Prepričani so tudi, da prepoveduje vnos nekaterih snovi, ki so za naše telo nujno potrebne. Na ta način naj bi povzročala zvišanje holesterola v krvi in povečala možnosti obolenj srca in ožilja.

T. G.