Domov Vadba Intervju z Zumba inštruktorico

Intervju z Zumba inštruktorico

zumba

Spoznaj ZUMBO ter ne spreglej nasvete inštruktorice, kako poskrbeti za lepo postavo.

Vemo, da si inštruktorica različnih vadb ampak tokrat bi se usmerili na prav posebno obliko vadbe povezano s plesom. Nam lahko kaj več poveš o ZUMBI, kakšne vrste vadba je to ?

Zumba je oblika plesne vadbe pri kateri je osnova glasba, ki temelji predvsem na latino ritmih kot so merengue, salsa, cumbia, reggeaton, calypso, samba in še mnogo drugih. Na Zumbi se boste sprostili in ob zabavnih plesnih korakih pozabili, da dejansko telovadite. Zasnovana je tako, da ji lahko sledi vsak, ne glede na starost, plesno znanje in telesno pripravljenost.

Kako pa omenjena vadba učinkuje na oblikovanje telesa in izgubo telesne teže?

Trening je oblikovan tako, da skozi koreografije, ki so izdelane na intervalnem principu, vplivamo na povečano porabo kalorij, izgorevanje maščob in tonizacijo mišic. Predvsem vplivamo na mišične skupine nog, zadnjice in trebuha, tako da je lepše izoblikovana postava in s tem tudi večja samozavest neizogiben rezultat.

Kot smo že prej omenili je Zumba plesna vadba. Zanima nas ali sama izbiraš koreografijo in glasbo? Kaj je tvoj navdih oziroma imaš kakšnega idola po katerem se zgleduješ?

Glasbo izbiram sama in prav tako sama oblikujem koreografije. Rada sledim sebi in svojim idejam, saj le tako lahko na svojih urah prinašam tisto pravo energijo, ki je na Zumbi izjemnega pomena. Nasmeh na obrazu mojih vadečih in obiskanost mojih ur sta dokaz, da delam nekaj prav. Navdih najdem predvsem v glasbi. Če se me pesem ob prvem poslušanju dotakne in me takoj pripravi, da zaplešem, potem se zagotovo znajde na moji playlisti za eno izmed mojih ur.

Kolikokrat na teden pa priporočaš izvajati vadbo, da se pokažejo prvi učinki?

Vadbo priporočam obiskovati vsaj dvakrat na teden za tiste prve rezultate.

Kaj pa prehrana kaj priporočaš?

Ob obiskovanju vadbe pa vsekakor priporočam tudi, da poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano. Le tako bodo vaši rezultati še hitrejši in bolj vidni.

Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši del dneva? Se držiš tega načela in ga priporočaš tudi svojim strankam?

Zame je zajtrk zagotovo najpomembnejši obrok dneva in tudi svojim strankam svetujem, da se tega načela držijo in jih učim, da je to del njihovega vsakdana. Zaužiti je potrebno polnovreden zajtrk, ki naj bi vseboval beljakovine, sestavljene ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in minerale. Izbrati moramo ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom, ki nam bodo pomagali držati krvni sladkor v mejah normale in posledično obdržati naš apetit pod kontrolo skozi ves dan.

Pravijo tudi, da je 5 obrokov na dan recept za lepo postavo, kaj pa ti meniš o tem?

Več manjših obrokov na dan je vsekakor priporočljivo. Vsakdo bi moral poskrbeti, da zaužije tri najbolj pomembne obroke v dnevu. To so zajtrk, kosilo in večerja. Potem pa v vmesnem času dodamo še dve malici. Ne smemo pa pozabiti na obrok po vadbi, ki je izredno pomemben. Največkrat svetujem, da naj bo ta v obliki beljakovinskega napitka.

Nam lahko zaupaš kakšen konkreten jedilnik, ki je pot do uspeha?

Težko je napisati konkreten jedilnik, ki bi bil primeren prav za vsakega. Svojim strankam s katerimi izvajam individualne treninge vedno napišem jedilnik, ki je napisan konkretno za njih. Za vaše bralce bom raje navedla nekaj nasvetov, katere tudi sama delim med svoje stranke in vadeče. V svoj jedilnik poskušajte vpeljati vsaj 5 obrokov dnevno. Čez dan bi morali zaužiti čim več zelenjave. Poskrbimo, da v vaši prehrani prevladujejo predvsem kompleksni ogljikovi hidrati, od enostavnih pa predvsem ogljikovi hidrati iz sadja. Izogibajte se sladkorju in sladkarijam. Čez dan bi morali spiti zadostne količine vode. Če bi upoštevali te osnovne napotke in bili dovolj aktivni čez teden, bi zagotovo dosegli željene rezultate, ki bi bili vidni tako na fizičnem izgledu kot na splošnem počutju.

Kako pa sama skrbiš za lepo postavo?

Za lepo postavo skrbim predvsem z zdravim načinom življenja in prehranjevanja. Ker sem inštruktor skupinskih vadb, dnevno odvodim okoli pet intenzivnih ur. Tako da je pri meni ključnega pomena zdrava prehrana, saj moram zaužiti dovolj kalorij dnevno, da lahko zdržim vse fizične napore. Trening in zdrava prehrana – to je ključ do uspeha in lepe postave.

Koliko ur na teden, če izvzamemo vadbe s strankami, sama vadiš?

Če izvzamem vadbe s strankami, katerih je pri meni skozi teden zelo veliko, poskušam na teden vključiti vsaj tri treninge, ki so namenjeni samo meni. To je največkrat trening v fitnesu z utežmi.

Katera oblika vadbe pa je tebi najljubša ?

Sama vodim različne oblike vadb. Od klasične in step aerobike, Zumbe, vadbe z utežmi, pilatesa, funkcionalnih treningov…Meni najljubša je še vedno step aerobika. Tam uživam, ker se hkrati prepletajo tako plesni kot fitnes koraki. Vsaka ura je drugačna in zanimiva. Je pa res, da uživam v vsaki svoji uri, saj je nekaj najlepšega pred seboj gledati polno dvorano nasmejanih in zadovoljnih vadečih. Kaj lepšega si ne bi mogla želeti.

Mirjana Ninić, inštruktor skupinske fitnes vadbe FZS in licencirani Zumba inštruktor.

Da vas bodo zasrbele pete pa si le zavrtite energično latino poslastico.