Domov Diete Prečiščevalna dieta

Prečiščevalna dieta

preciscevalnadieta

Zaradi vse pogostejše nepravilne in hitro pripravljene hrane, ljudje v svoja telesa vnašamo mnogotere nepoznane škodljive snovi. Ta nevarnost se v današnjem času se veča, saj za hrano, ki jo kupujemo v trgovinah, pogosto ne vemo, od kod dejansko prihaja, zato je tveganje toliko večje. Ob tem je pomembno, da svoja telesa od časa do časa temeljito prečistimo ter na ta način poskrbimo za naravno ravnovesje in dobro počutje.

Takšne razstrupljevalne rezultate je mogoče dosegati s prečiščevalno dieto. V samo treh dneh boste tako lahko iz svojega telesa izločili strupe, ki so se počasi nalagali v vašem organizmu in lahko brez primerne razstrupitve povzročajo marsikatero nevšečnost ali obolenje. Pri razstrupljanju vašega telesa je najodločilneje, da se v tem času prehranjujete z lahko hrano, v majhnih količinah, ob tem pa uživate dovolj tekočine in svojemu telesu namenite tudi dovolj počitka in časa za regeneracijo. Čeprav se zdi mnogim tovrstno prečiščevanje precej naporno in zahtevno, pa vendarle ljudje, ki se takšnega načina razstrupljanja poslužujejo, s svojimi rezultati in komentarji potrjujejo, da se trud izplača.

Prava prečiščevalna dieta od človeka najprej zahteva, da iz svojega jedilnika odstrani mesne jedi in vsakršna prečiščena živila, kot so na primer testenine, beli riž, kruh itd. Poleg tega se je potrebno tekom prečiščevalne diete izogibati masla, sladkorja in sladic, sirov, mlečnih izdelkov in vsakršnih ocvrtih jedi. Dobro je tudi, če ste se pripravljeni za povrhu vsega odreči še polnovrednemu kruhu, ki vsebuje veliko glutena, ki je izjemno obremenjujoč za vaš prebavni sistem.

Prečiščevalna dieta upošteva tudi letne čase in se nasploh skuša čim bolj prilagoditi sezonski prehrani. Tako je jedilnik prečiščevalne diete navadno sestavljen iz sestavin, ki jih je moč najti in kupiti sveže v določeni dobi v letu. Tako se na jedilniku pojavlja sezonsko sadje, presna zelenjava, manjše količine pustih beljakovin (kot na primer bela riba, tofu ipd.) in zadostne količine tekočine. Bistveno je tudi, da ste se pripravljeni odpovedati oziroma zelo omejiti porabo soli ter olja oziroma masla. Če že uporabljate olje, potem uporabite biološko pridelano orehovo ali deviško olje.Na dan je dovolj ena ali maksimalno dve žlički le tega.

Iz biološko pridelanega sadja in zelenjave si lahko v mešalniku pripravite smoothie-je ali shake, lahko pa si stisnete sveže sokove, ki so zares bogati z minerali, vitamini in vlakninami. Vse to blagodejno vpliva na našo prebavo. V svoj prečiščevalni jedilnik vključite tudi velike količine kalčkov, na primer kalčke pora, peteršilja, leče, lana, rukole, alfa alfa, pšenične kalčke itd. Poleg vseh omenjenih sestavin je pomembno, da se odločite za ločevalno prehrano – to pomeni da za svoja kosila in večerje jeste bodisi škrobna in zelenjavna živila bodisi beljakovine in zelenjavo.

Nikoli pa ne kombinirajte škrobnih živil z beljakovinami. Jejte počasi in v zmernih količinah, vsak grižljaj hrane pa v ustih dobro prežvečite. Vaša zdrava in uravnotežena prebava se namreč začne že v vaših ustih. Za tri dni se odpovejte tudi vašim grdim in nezdravim razvadam – alkoholu, kavi, pravemu čaju, čokoladi in cigaretam. Priporočljivo je tudi, da svoje obroke začnete s sadjem ter na ta način preprečite možnost fermentacije v vašem trebuhu.