Domov Prehrana Študentska prehrana

Študentska prehrana

studentska_prehrana

Imejte seznam stvari v katerih uživate in jih počnite v zameno za poseganje po hrani, ko ste pod stresom, utrujeni, razburjeni ali pa vam je dolgčas.

Študenti in mladi na sploh imajo slabe prehranjevalne navade. Veliko študentov pridobi na teži že prvo leto študija. Na to vplivajo spremembe v življenjskem slogu, ki so drugačne od prej poznanega načina življenja v varnem zavetju doma. Nezadostna razporeditev prehranjevanja preko dneva ima za posledico manj zaužitih obrokov, a so le ti obilni in nezdravi. Značilen je čezmeren vnos alkohola, kofeina, sladkorja, pomanjkanje spanja in redne telovadbe ter čustveno prehranjevanje (stanje, kjer se hrana uporablja kot neuspešen poskus, da bi zadovoljili čustvene potrebe). Takšen način življenja privede do oslabitve imunskega sistema, pomanjkanja vitaminov in mineralov, pomanjkanja koncentracije, povečane količine škodljivih nevezanih radikalov. Prvi koraki k izboljšanju načina prehranjevanja so naslednji: obvezno načrtovati minimalno tri obroke dnevno, prigrizke zamenjati z oreščki in suhim sadjem. Vsaj en kuhan obrok naj bo bogat z zelenjavo, sladice zamenjajte s sadjem in potrebno je uživati ribe vsaj enkrat na teden, saj je pomembna za dobro delovanje možganov.

Naslednji nasveti bodo privedli do boljšega počutja, zadovoljstva in povečane energije potrebne za delo in učenje. Razporedite si obroke tako, da bo med njimi vsaj tri ure razlike. Začnite dan z zajtrkom najkasneje eno uro po tem, ko se zbudite. Jejte tisto, kar imate na voljo npr. kos pice, kosmiče, sendvič, sadje ali žitno ploščico. Če nimate časa, pojejte zajtrk na poti na predavanja. Izogibajte se prigrizkom čez dan, če nameravate zvečer zaužiti večjo količino kalorij (uživanje alkohola, čips, pozna večerja ipd.).  Pojejte obrok do konca, preden se odločite za sladico; preskočite jo, če ste siti. Vključite v kosilo ali večerjo vsaj en kos sadja in zelenjave (najbolje je sveža ali kuhana).  Pri izbiri obrokov v restavracijah izberite najbolj zdravo ponujeno možnost. Omejite vnos ocvrte hrane, izdelke iz bele moke, kremne juhe in omake. Pri vsakem obroku zaužijte živilo bogato z beljakovinami (ribe, kuhano jajce, mleko, tofu, sir, tuna v konzervi, fižol, jogurt). Če se ne morete upreti vmesnim prigrizkom, posezite po nizko kaloričnih izdelkih; sadje iz konzerve, skodelica kosmičev, jogurt, polnozrnati keksi, sadje ali lahek čips, vendar vse v majhnih količinah in se izognite uživanju hrane iz avtomatov.  Na študentskih zabavah pijte odgovorno in previdno; ne mešajte alkohola z močno sladkanimi pijačami, ne pijte na prazen želodec in spijte veliko vode.

Obstajajo zdravi načini preživljanja prostega časa, ki vam preprečijo pretirano poseganje po hrani. Preberite knjigo, časopis, pojdite na sprehod, učite se, telovadite vsak dan in se vpišite na telovadbo vsak semester. Namesto javnega prevoza uporabite kolo ali pa pojdite peš na predavanja.

Lidija L.