Domov Zdravje Bazalni metabolizem

Bazalni metabolizem

bazalnimetabolizem

Bazalni metabolizem je mogoče pojasniti kot minimalno količino kalorij, ki so potrebne za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij in procesov, kot so dihanje, bitje srca, delo notranjih organov, regulacija telesne temperature, delovanje živčnega sitema, ohranjanje mišične funkcionalnosti, normalno delovanje prebavil, izdelavo novih krvnih celic, hormonov itd. Kadar govorimo o bazalnem metabolizmu nikoli nimamo v mislih še dodatnih aktivnosti, enostavno si predstavljamo, da ležimo cel dan. Kljub na videz majhnem deležu bazalni metabolizem predstavlja kar do 70 % skupne porabe kalorij.

BAZALNI METABOLIZMI SO RAZLIČNI

Bazalni metabolizem se razlikuje od vsakega posameznika, zato ga ne moremo obravnavati enako za vse ljudi, saj nanj vpliva spol, starost, dedni zapis, dnevna aktivnost, telesna teža, odstotek telesne maščobe, prehrana, morfološke značilnosti, športne aktivnosti itd. S starostjo pa se bazalni metabolizem zmanjša za 4 odstotke na vsakih 10 let.

UPOŠTEVANJE BAZALNEGA METABOLIZMA PRI HUJŠANJU

Kadar se lotimo zdravega načina izgube telesne maščobe, nam je bazalni metabolizem lahko v veliko pomoč. S povečanjem stopnje bazalnega metabolizma se poveča tudi poraba maščob in zmanjševanje teže. Če želimo shujšati, naj bi bil vnos hrane manjši od porabe bazalnega metabolizma in ostalih aktivnost. Zmanjševanje kaloričnega vnosa živil pa naj bo seveda dolgotrajen proces, saj s tem ohranjamo telesne funkcije še v mejah normale in preprečimo stradanje, ki je velik šok za organizem in krivec, da se na koncu še bolj zredimo.

Stopnjo bazalnega metabolizma in s tem porabo maščob povečajo:

  • anaerobna vadba, predvsem mišično delo (dvigovanje uteži, intenzivno delovanje mišic) – pomemben je dvig srčnega utripa in ohranjanje dejavnosti vsaj 30 minut;
  • znižana temperatura okolice, s tem telesne temperature in posledično proizvodnja toplote, lahko tudi pitje ledene vode;
  • aktivnost adrenalina in rastnega hormona;
  • moški spolni hormon testosteron – v fazi odraščanja fantje pokurijo 3x več energije kot v odrasli dobi;
  • razne bolezni (sladkorna bolezen);
  • stres;
  • manjši in pogostejši obroki hrane.

Bazalni metabolizem je torej največji del energije, ki jo porabimo čez dan, in je tako eden ključnih dejavnikov pri izhodiščnemu cilju, koliko hrane moramo zaužiti, če želimo zdravo izgubiti telesno težo, se zrediti ali telesno težo le ohranjati.

T. R.