Domov Diete Priljubljene diete

Priljubljene diete

priljubljenediete

LOČEVALNA DIETA

Zdrava prehrana krožnikLočevalna dieta temelji na ločevanju hrane. Omogoča, da tudi po prenehanju z dieto obdržite pridobljeno težo. Sestavljena je iz beljakovinskega,  ogljikovo-hidratnega, škrobnega in sadnega dne. Enkrat mesečno se tudi postite in imate vodni dan.

Po treh mesecih morate z dieto prekiniti. Znova se je lahko posložujete šele čez tri mesece. Z 90-dnevno dieto lahko izgubite tudi do 25 kilogramov. Dieta je zelo primerna za hujšanje, saj je oblikovana tako, da telo v enem tednu dobi vse bistvene hranilne sestavine. Težo je pa vseeno težko ohranjati, še posebej, če se po koncu diete ponovno poslužujete raznim razvadam.

LUNINE MENE IN HUJŠANJE

Hujšanje z lunoTako kot ima luna vpliv na plimovanje, vpliva tudi na vse druge tekočine v našem telesu. Ob luninih menah (polni in prazni luni) je hujšanje še bolj učinkovito in veliko bolj opazno. Hujšanje z luno pomaga organizmu, da se očisti strupov in sprosti odvečno vodo iz telesa. Hujšanje zapoveduje post ob luninih menah. Med postom se čim več gibajte in predvsem premagajte dolgčas. Lahko nastopil tudi huda kriza, ob kateri boste lahko post kar hitro zaključili. Če vam ne uspeva, v času lakote pojejte jabolko, grozdje, banano, jogurt ali košček prepečenca. Predvsem je pomembno da se sporostite in pozabite na lakoto.

DIETA PETIH FAKTORJEV

DietaDieta traja pet tednov. Vsak dan je potrebno pojesti pet obrokov, v presledkih 2-4 ure. Pri tem morate upoštevati značilnosti sestavin vsakega obroka, te so: nizka vsebnost maščob, ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom, vlaknine, nenasičene maščobe ter pijače brez sladkorja. Petkrat na teden je priporočljivo telovaditi vsaj 25 minut. Vsak teden si lahko vzamete en dan odmora. Dieta predstavlja smernice zdrave prehrane, ki bi se jih morali držati vsakodnevno.

MOŽNI KRIVCI ZA POVEČANO TELESNO TEŽO

Za povečanje telesne teže so lahko kriva:

  • pusta živila (živila brez maščob, sadje, zeljenjava razen avokada, posneti mlečni izdelki, belo meso z malo maščob, nekatere ribe, ipd..), saj se lahko kmalu po zaužitju pojavi občutek lakote.
  • neekološko pridelana zelenjava, ki nam lahko prej škoduje kot koristi, saj lahko vsebuje razne toksične snovi.
  • tudi preskakovanje obrokov ni dobra ideja, saj se s tem zmanjša tudi hitrost presnove.
  • sedeči način dela, neaktivno življenje (tudi kadilci, redni uživalci alkohola, prave kave,..).
  • zredite se lahko tudi, če ste izpostavljeni prevelikemu in rednemu stresu.
  • k povišanju teže lahko prispeva tudi pomanjkanje spanja, saj je nespečnost povezana tudi s prebavo in upočasnjevanjem presnove.

Odločitev o prehranjevanju in o načinu življenja je odvisna od vsakega posameznika. Res pa je, da skrb za lastno zdravje in uravnotežen  življenjski slog, postajta glavna skrb vseh nas. Predvsem se je potrebno zavedati, da uravnotežena prehrana ni dovolj. Pomembno je tudi zadostno gibanje, in sicer pol ure gibanja dnevno, vsaj 5 dni, še bolje večino dni v tednu. Za uspešno hujšanje in predvsem za vzdrževanje telesne teže je nujno potrebno vključiti redno gibanje v življenjski slog.

P. T.