Domov Prehrana Krožnik uravnotežene in zdrave hrane

Krožnik uravnotežene in zdrave hrane

kroznikuravnotezeneprehrane

Do pred kratkim je bil sistem zdravega prehranjevanja prikazan v obliki piramide, sedaj pa so strokovnjaki uvedli krožnik, ki nam najbolj nazorno prikazuje, kaj in koliko lahko jemo.

Piramida zdrave prehranje
Slika: Harvard School of Public Health (www.hsph.harvard.edu)

Piramida zdrave prehrane je bila od leta 1992, ko jo je predstavilo Ameriško ministrstvo za kmetijstvo, stalnica v vsakem prehranskem svetovanju, njeni plakati pa so bili obešeni po šolah, vrtcih in v zdravstvenih ustanovah. V piramidi so živila uvrščena po štirih ravneh oziroma skupinah:

  1. Spodnja raven je bila sestavljena iz živil z ogljikovimi hidrati in škrobnatimi izdelki, ki naj bi predstavljala večino vnosa preko dneva (riž, krompir, testenine, kruh, …).
  2. V malce manjši količini so bila zastopana nepredelana živila rastlinskega izvora – sadje in zelenjava, ki naj bi jih uživali čim pogosteje.
  3. Naslednjo raven so predstavljala  živila, ki naj bi jih uživali zmerno, ter so živalskega izvora z veliko beljakovinami in maščobami (mleko in mlečni izdelki, meso, ribe, jajca, …).
  4. Najvišja raven je bila sestavljena iz živil, ki naj bi jih uživali redko in le izjemoma (slaščice, olja, maščobe).

Problem piramide je bil v njeni preprostosti, saj ni bilo razlikovanja med predelanimi in nepredelanimi živili, ni bilo uvrstitve glede na glikemični indeks, znotraj istih skupin pa so se živila tudi močno razlikovala glede na sestavo hranil.

V začetku leta so zato v Ameriki razvili novo porazdelitev živil v obliki krožnika. Razlog za to je v tem, da količina posameznih živil na krožniku odraža dejanska priporočena razmerja med njimi. Polovico krožnika zavzemata sadje in zelenjava, pri čemer je slednje malce več, saj sadje vsebuje veliko enostavnih sladkorjev. Drugo polovico sestavljajo beljakovine in žita, pri čemer je žit količinsko malce manj. Mleko in mlečne izdelke predstavlja kozarec zraven krožnika.

Krožnik uravnotežene in zdrave hrane
Slika: Harvard School of Public Health (www.hsph.harvard.edu)

Edina slabost krožnika je v tem, da posebej ne navaja vnosa zdravih maščob, ki so pri pravilnem prehranjevanju izrednega pomena. Novejše raziskave že nekaj let namreč opozarjajo na dejstvo, da učinkovito prehranjevanje za zdravje in izgubo telesne teže bazira na zmanjševanju sladkorjev in ogljikovih hidratov, ki se največkrat pretvorijo v maščobne obloge, in ne na črtanju maščob iz jedilnika. Namesto nekaterih škrobnih živil zato v svoj jedilnik uvajajte živila z zdravimi maščobami, kot so oreški, avokado, olive …

R. K.