Domov Diete Mediteranska dieta

Mediteranska dieta

mediteranskadieta

Se vedno znova sprašujete, kako izgubiti odvečne kilograme? Ste že preizkusili različne diete, a nobena ni pokazala pravih rezultatov? Ali se vam zdi predpisana hrana neokusna in enolična? Želite jesti testenine in obenem shujšati? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, je čas, da preizkusite mediteransko dieto, ki vam ne bo le pomagala pri izgubi kilogramov, ampak tudi izboljšala vaše zdravje.

Predobro, da bi bilo res? Ne, številne raziskave so že potrdile, da ljudje, ki živijo v obmorskih mestih, kljub temu da uživajo hrano z več maščobe, redkeje zbolijo za rakom ter boleznimi srca in ožilja, obenem pa lažje ostanejo vitki. Skrivnost se skriva v njihovi prehrani, zato so nutricionist pripravili dieto, ki posnema njihov način prehranjevanja. V nadaljevanju si torej lahko preberete kratko predstavitev dieta, ki vam ne bo vzbujala odpora, ampak vas bo spominjala na tople večere, ki ste jih preživeli ob morju.

Izvor diete

Osnova za dieto je postala tradicionalna mediteranska kuhinja, ki je značilna za Turčijo, Španijo, Italijo, Maroko in Grčijo.  Zanimivo je, da so tovrstno dieto osnovali že v renesansi, današnjo obliko pa je dobila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, saj so znanstveniki šele takrat ugotovili, kako velik in pozitiven učinek ima na zdravje ljudi.

Hrana, ki jo dieta predpisuje

CannesObroki, ki jih mediteranska dieta predpisuje, vsebujejo veliko sadja, zelenjave, oreščkov, riža, začimb, stročnic, semen in testenin. Prav ste slišali, testenin. Številni  strokovnjaki namreč odsvetujejo uživanje testenin med hujšanjem, vendar le zato, ker jih ljudje prepogosto uživajo v prevelikih količinah in v kombinaciji z visokokaloričnimi omakami. Dieta obenem poudarja, da je potrebno zmanjšati vnos rdečega mesa in povečati uživanje morskih rib, ki pa jih ni zaželeno cvreti, ampak peči na žaru. To pomeni, da dieta vsebuje veliko nenasičenih maščob omega-3, ki izboljšujejo nivo holesterola v krvi. Tudi olivno olje je vir nenasičenih maščob, ki pomagajo v boju pred boleznim srca in ožilja. Zanimivo je tudi dejstvo, da dieta ob kosilu priporoča kozarec rdečega vina, saj je naraven antioksidant, in prav tako ščiti pred boleznimi srca in ožilja.

Dodati pa je potrebno, da je poleg diete pomembna tudi telesna aktivnost, ki nam na poti do želene telesne postave nudi neprecenljivo pomoč.  Priporočljivo je, da se gibljete najmanj trikrat tedensko po vsaj pol ure, saj je na ta način lažje izgubiti maščobne blazinice in jih preoblikovati v mišice. Če torej začnete uživati hrano, ki jo priporoča mediteranska dieta, in obenem ne pozabite na gibanje, bodo odvečni kilogramčki kaj kmalu izginili.

V. N.