Domov Kako shujšati Način prehranjevanja, ki omogoča uspešno hujšanje

Način prehranjevanja, ki omogoča uspešno hujšanje

uspesno hujsanje

V naši kulturi prehranjevanja na hitro in velikih obsegih porcij, je vzdrževanje zdrave telesne teže lahko težavno in izgubljanje teže še celo težje. Dodajanje k težavnosti je obilje najljubših oz. modnih diet in hitro urejevalnih načrtov, ki nas zavajajo in zbegajo, in na koncu prenehamo.

Če ste nekoč poskusili in niste uspeli izgubiti teže, boste mogoče verjeli, da je pretežko ali pa da diete ne delujejo za vas. In v enem smislu boste mogoče imeli prav: Tradicionalne diete ne delujejo – vsaj ne na dolgi čas. Vendar je tu veliko majhnih, toda močnih sprememb, ki jih lahko naredite, katere vam bodo pomagale doseči trajni uspeh, pri izgubljanju teže in dolgoročno vzdrževanje zdrave telesne teže.

Ključno je, da spremenimo prehranjevalne navade, se pravi moramo spremeniti življenjski slog in način prehranjevanja. Pri tem je pomembno, da pijemo zadosti vode, 2 do 3 litre na dan, porazdeljeno po celem dnevu, se pravi zjutraj, opoldne in večer ter med obroki, pri čemer pa pri tem ni všteta količina vode, ki jo moramo nadomestiti pri športni aktivnosti. Pitje vode omogoča lažje izgubljanje telesne teže, saj nam voda zmanjša apetit in pomaga telesu presnavljati akumulirano maščobo. Izgubljanje telesne teže brez potrebne količine vode in tekočin ne bo dovolj učinkovito, zato naj  redno pitje vode naša navada. Način prehranjevanja se je v zadnjih nekaj letih zelo spremenil, saj se ljudje premalo gibajo in pojedo preveč hitre hrane, predvsem predelanih ogljikovih hidratov, kateri povzročajo nabiranje telesne maščobe.

Druga pomembna stvar pa je, da veliko ljudi izpušča zajtrk, ki je najpomembnejši obrok v dnevu, saj z njim začnemo dan, in nam kasneje primanjkuje energije, pa tudi pojemo preveč, recimo pri malici. Zato bi vsak moral imeti zajtrk, kateri telesu priskrbi potrebna hranila, kot so vitamini, minerali, beljakovine, ogljikovi hidrati. Tudi obrokov bi morali imeti več v dnevu, zraven zajtrka, še dopoldansko malico, kosilo, popoldansko malico in večerjo. Seveda moramo zaužiti veliko sadja, predvsem zjutraj  in zelenjave, za kosilo, malico ali tudi večerjo. Za malico bi lahko pojedli zdrave prigrizke, kot so mandeljni, lešniki, tudi sadje.

Kosilo bi naj bilo sestavljeno iz polnovrednih živil, kot so recimo polnozrnate testenine, polnozrnati, ovseni kruh, stročnice, zelenjava, pusto meso, kot je puran. Zelo zdrave so tudi ribe, ki nam priskrbijo pomembne omega-3 maščobne kisline, ki so nujne za telo, vendar jih telo ne more samo proizvesti in jih lahko dobi samo iz hrane. Imajo velik pomen za možganske funkcije, ki nanašajo se na vid, koordinacijo gibanja, razpoloženje in sposobnost učenja, krepijo pa tudi imunski sistem in pomagajo blažiti razna vnetja.

Za večerjo bi lahko bila različna zelenjava ali pa tudi kakšna zelenjavna juha, ki ne obremenjuje želodca in prebave, saj se prebavlja krajši čas v želodcu in povečuje sitost za dlje časa. Lahko so tudi kakšna polnozrnata žita, kot je kruh iz polnozrnate moke, stročnice, kot je fižol, grah itd.

Če v to enačbo vštejemo tudi redno športno aktivnost, smo lahko prepričani, da se nam izguba odvečnih kilogramov ne bo poznala v obliki viseče kože, ampak bomo te kritične predele utrdili in polepšali. Katere vaje so najprimernejše? Tiste, ki jih boste izvajali redno in z veseljem!

D. K.