Domov Kako shujšati Najpogostejše pasti hujšanja

Najpogostejše pasti hujšanja

najpogostejse_pasti_hujsanja

Vam je znana tale zgodba? Zastavimo si cilj: izgubiti 10 kilogramov v treh mesecih. Sprejmemo odločitev, da bomo od tega trenutka jedli le nizkokalorično in zdravo hrano ter iz kuhinjskih omaric pomečemo vse piškote, čokolade in slane prigrizke. Skrbno naredimo načrt naše tedenske vadbe.

Vsak od nas je že ničkolikokrat začel s hujšanjem, naši do potankosti izpiljeni načrti pa so kaj hitro propadli in zopet smo se znašli pred televizijskim ekranom z vrečko čipsa v roki. Vsa naša volja in odločenost je po nekaj dneh preprosto izpuhtela. Kateri pasti prežijo na nas, ko se odločimo za hujšanje?

  • Občutek prikrajšanosti. Najpogosteje se pojavni pri dietah, ki izključujejo celotno skupino živil, kot so ogljikovi hidrati ali maščobe. Takšne diete so po navadi zelo nepraktične in celo nezdrave. Ključnega pomena sta zmernost in uravnovešenost, saj le tako našemu telesu zagotovimo vse potrebne hranljive snovi.
  • Izgubljene teže ne moremo obdržati. Diete, ki močno znižajo vnos kalorij, v celoti izključujejo določena živila ali temeljijo na v naprej pripravljenih obrokih, lahko delujejo le kratkoročno. Na dolgi rok se je takšnih diet nemogoče držati, zato se hitro vrnemo na stara pota prehranjevanja, ki s sabo prinesejo tudi nove kilograme.
  • Po dieti se še hitreje zredimo. Drastična omejitev vnosa kalorij naš metabolizem začasno upočasni. Ko ponovno začnemo jesti normalno, telesno težo hitreje pridobivamo, vse dokler naš metabolizem ne začne ponovno normalno delovati. To je še eden izmed razlogov, da ima stradanje ravno nasprotni učinek kot bi si ga želeli.
  • Pregrešili smo se in s tem izgubili voljo za nadaljevanje. Samo zato, ker se niste mogli upreti skušnjavi, še ne pomeni, da je ves vaš dosedanji trud izgubljen. Občasen prekršek ne sme biti razlog za prenehanje, ampak nagrada za pretekle dosežke in spodbuda za nadaljevanje.
  • Zapravimo več denarja kot pa izgubimo kilogramov. Posebni napitki, praški in kapsule ter čudežne naprave za oblikovanje telesa so lahko zelo dragi, kar pa še ne pomeni, da so tudi učinkoviti. Največkrat niso zagotovilo za dolgoročno in zdravo izgubo telesne teže.
  • Počutimo se osamljene in izključene iz socialnega življenja, ki se največkrat vrti okoli hrane. Dejstvo, da smo na dieti nas ne sme ovirati v vsakdanjem življenju. V vsaki situaciji se moramo truditi, da se ne ali pa vsaj v čim manjši meri pregrešimo.
  • Reklamno sporočilo prikazuje, da je možno izgubiti 15 kilogramov v dveh mesecih. Ne nasedajte veličastnim obljubam prehranskih in tržnih podjetij. Večina oglasnih sporočil preprosto ni realnih.

Izguba telesne teže ni nekaj preprostega in se ne zgodi preko noči. Potrebnega je veliko truda in odrekanja. Postavite si realne cilje, ki se jih boste lahko držali, ob prvi težavi, ki se pojavi pa ne vrzite puške v koruzo.

M. G.