Domov Kako shujšati S smučanjem nad kilograme

S smučanjem nad kilograme

smucanje in hujsanje

Smučanje je poleg tega, da je zabavno in sproščujoče, lahko tudi izvrsten način izgube telesne teže. Med smučanjem je namreč aktivnih več mišičnih skupin. Čeprav se mogoče ne zdi, se med smučanjem uporabljajo mišice:

  • rok,
  • hrbta,
  • križa,
  • ramen,
  • lopatic,
  • bokov,
  • trebuha,
  • zadnjice,
  • stegen predvsem pa mišice spodnjega dela nog.

Pri smučanju so zelo aktivne tudi mišice, ki pomagajo pri ravnotežju, kar je pri smučanju posebnega pomena, zaradi spolzkega terena. Mišice, ki pomagajo pri ravnotežju namreč potekajo ob straneh hrbtenice in se končajo na predelu medenice. Spodnje trebušne mišice so med smučanjem vedno v pripravljenosti in so bolj sploščene kot po navadi. Učinke sploščenosti in aktivnosti bi lahko primerjali z nošenjem korzeta. Trebušne mišice stabilizirajo mišice ob hrbtenici in tako pomagajo ublažiti pritisk pri zdrsih ali celo padcih.

Pred smuko se je treba najprej dobro ogreti in raztegniti, saj v nasprotnem primeru lahko pride do resnih poškodb ali neznosnih bolečin v mišicah. Če se malenkost pošalimo, se šele ob bolečinah zaradi »muskelfibra« včasih zavemo, katere vse mišice so bile aktivne. Pred smučanjem se je dobro ogrevati in raztegovati vsaj 10 minut in uporabljati vaje, ki se običajno uporabljajo pred vadbo. Potrebno je ogreti zgornji in spodnji del telesa, saj mora biti telo od glave do pet pripravljen na smuko. Posebno pozornost pri smučanju pa je treba nameniti kolenom, saj so ta med smučanjem zelo obremenjena.

S smučanjem izgubljate kilograme

Smučanje je tudi odlična kardio vadba, ki izboljša in utrdi kardiovaskularni sistem, poviša utrip srca in večjo prekrvavitev telesa. S tem pa telo dobi več kisika in drugih hranilnih snovi. Vse to pa ima vpliv tudi na izgubo kalorij. Seveda je izguba teže in kalorij odvisna od večih dejavnikov tudi od zunanjih temperatur, ki so pogosto po 0 °C. Nizke temperature namreč prisilijo telo, da zviša telesno temperaturo in pomaga pri kurjenju kalorij. Smučarji s smuko pokurijo kar nekaj kalorij, po nekaterih podatkih naj bi s smučanjem pokurili pri 6 urnem smučanju približno 3000 kalorij. Izguba kalorij pa je seveda odvisna od večih dejavnikom, pomembna pa sta seveda tehnika in intenzivnost smučanja. Smučanje pozitivno vpliva na telo in duha, z njim lahko utrdite mišice in izgubite tudi do 5 kilogramov telesne teže v enem tednu. Za še večjo intenzivnost vadbe lahko poskrbite s tem, da se na hrib povzpnete peš in ne z vlečnico, tako bo vadba še intenzivnejša in bo še bolje vplivala na srce in dihalni sistem.

Prehranjevanje pred med in po smučanju

Smučanje poleg fizične kondicije zahteva tudi zdravo prehrano za zadostno energijo in vitalnost. Pred smučanjem je zelo pomemben hranilen zajtrk. Zajtrk naj bo poln beljakovin in ogljikovih hidratov, saj potrebujete dovolj energije za celodnevno smuko. Viri beljakovin so mleko, jajca, ribe, meso ipd. Viri ogljikovih hidratov pa so kruh, testenine, krompir, riž, koruza, ječmen ipd. Pomembno je, da se ne prenajeste, saj prenajedanje lahko povzroči utrujenost in zaspanost. Smučarski dan zahteva več manjših obrokov, ki se jim ne smete izogniti. Med smučanjem se izogibajte alkoholu, saj ta slabi koncentracijo, uspava ter moti sposobnost temperature regulacije, kar lahko privede do podhladitve. Izogibajte se tudi mastni ter kalorični hrani, saj ta upočasni prebavo in uteži smuko. Poskrbite pa za dovolj vode, ki preprečuje dehidracijo. Topli napitki, kot so čaj ali pa kakav so dobra izbira. Izogibajte se sladkim pijačam in napitkom, ki vsebujejo kofein. Po kateremkoli obroku ni priporočljivo takoj oditi na smučišče, saj telo potrebuje nekaj časa, da prebavi hrano.